Zaken Toerisme Toerisme Recreatie

Aanvraag online


+32(0)81/77 67 58

De businesskant van de provincie Namen

Twee belangrijke snelwegen die de provincie Namen doorkruisen (E411 en E42), een ligging halfweg tussen twee Europese hoofdsteden (Brussel en Luxemburg), de Maas en de Samber die er langs en door stromen. Kortom, dit is een uitgelezen bestemming voor investeerders. Maar de provincie is niet alleen opmerkelijk strategisch gelegen, ze is ook een bakermat voor innovatie, dankzij het fantastische dynamisme van haar onderzoekscentra en haar bedrijven.

Namur, hoofdstad en smart city


Namen gaat meer dan met haar tijd mee en heeft de wind in de zeilen. De stad stelt zich innovatief op als het gaat om cultuur, om toerisme, om economie. Ze past technologische doorbraken toe en streeft naar het maximaal welzijn van haar bevolking, met alsmaar meer specifieke voorzieningen. In 2015 klom ze trouwens naar de eerste plaats in de ranglijst van Waalse ‘smart cities' en de tweede op nationale schaal.

Een verantwoordelijke economische ontwikkeling


De economie van de Waalse hoofdstad kenmerkt zich door een activiteit die zich vooral in de tertiaire sector en haar administraties afspeelt. Maar de provincie Namen telt dan weer tal van bedrijven die zowel in België als op het internationale toneel bijdragen tot haar faam: Cardiatis, Ronveaux, Glutton, Stûv, Meusam (scheepswerf Maas en Samber), Materne Confilux, Belrobotics, Eggo,... om er maar enkele te noemen.

In 2012 waren in de provincie Namen 11.411 bedrijven gevestigd (14% van het totaal aantal bedrijven in het Waals Gewest), goed voor zowat 155.000 banen. Haar topsectoren zijn de milieuvriendelijke bouw, voeding, gezondheid, ITC, toerisme, onderzoek ... Het BEP (Bureau économique de la Province de Namur) beheert 34 bedrijvenparken die 1.100 ondernemingen met in totaal 15.000 werknemers huisvesten.

Als groene bestemming bij uitstek laat de provincie Namen duidelijk blijken dat ze de economische groei van haar grondgebied wil begeleiden in een optiek van duurzame ontwikkeling en zorg voor het milieu.

Twee universiteiten ten dienste van onderzoek


De provincie Namen kan bogen op twee grote universiteiten op haar grondgebied: de Naamse universiteit UNamur en Gembloux Agro-Bio Tech (verbonden aan de universiteit van Luik), die in september 2017 een gloednieuw internationaal onderzoekscentrum van 400 m² opent – het grootste van Wallonië – onder de naam ‘Terra Research Center'.

De UNamur omvat transdisciplinaire 11 onderzoekscentra en onderscheidde zich in de U-Multirank 2017 (wereldwijde rangschikking van de universiteiten), door uit te blinken in zes criteria op tien.